ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

ΤΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΌΜΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ Ρόδας, Μπενιτσών, Πόλης Κέρκυρας
άρχισαν να λειτουργούν το καλοκαίρι του 2005 με δώδεκα ενοίκους από τον ξενώνα Θιναλίων και τις ενδιάμεσες δομές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, οι οποίοι ζουν πλέον μόνοι τους και εργάζονται στην κοινότητα.

Η ΙΔΕΑ
Το Πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης με την ονομασία "Ψυχαργώς" είναι ένα δεκαετές εθνικό σχέδιο (Α' φάση 2000-2001, Β' φάση 2002-2008) για την αλλαγή του τρόπου παροχής των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με μετάθεση του κέντρου βάρους από την παρεχόμενη ασυλικού τύπου περίθαλψη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, στην κοινοτική φροντίδα.

Ο ΣΤΟΧΟΣ
Η δημιουργία αποτελεσματικών δικτύων, κοινοτικών δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε κάθε άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας να βρίσκει απαντήσεις στα προβλήματα του, στον τόπο που ζει και εργάζεται, μέσα στην κοινότητα και όχι στο ασυλικου τύπου, αναποτελεσματικό Ψυχιατρείο, με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στιγματισμού, περιθωριοποίησης και αποκλεισμού.

Η ΠΡΑΞΗ
Δημιουργήθηκαν δομές αποκατάστασης (Ξενώνες, Οικοτροφεία) και τώρα Προστατευόμενα Διαμερίσματα σαν το δικό μας, για τον αποϊδρυματισμό των χρόνιων ασυλικών ασθενών που ζούσαν στο Ψυχιατρείο και μέσα από τον ΚΟΙ.Σ.Π.Ε (Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης) "Νέοι Ορίζοντες", εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Κύκλος Ψυχικής Υγείας

"Ψυχική υγεία είναι η κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας όπου το άτομο μπορεί να ζεί και να εργάζεται με άνεση μέσα στην κοινότητα και να ικανοποιείται από τα προσωπικά του, χαρακτηριστικά και επιτεύγματα."

Π.Ο.Υ. (ΠαγκόσμιοςΟργανισμόςΥγείας)

Οικοτροφείο Τερψιχόρη
Μπενίτσες, Κέρκυρα ΤΚ 49100
τηλ.: 26630 71106
e-mail: terpsichori@psynk.ondsl.gr