ΞΕΝΩΝΑΣ ΘΙΝΑΛΙΟΥ

Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΘΙΝΑΛΙΟΥ
άρχισε να λειτουργεί το 2001 ξεκινώντας έτσι την πορεία για ..."το πέρασμα στη σκηνή".
Σήμερα, μετά απο επτά χρόνια λειτουργίας, οι "ήρωες" μας έχουν βγεί απο τη "γοητεία" των παρασκηνίων στη δράση.
Όχι μόνο πραγματοποίησαν, με τη βοήθεια της θεραπευτικής ομάδας, τους στόχους τους (ατομική φροντίδα, ικανότητα λήψης αποφάσεων, κατάρτιση, εργασιακή αποκατάσταση, ψυχαγωγία, ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων), αλλά δημιουργούν την ανάγκη νέων στόχων. Τώρα πλέον, μακριά απ' την ιδρυματική συμπεριφορά και κοντά στις κλίσεις και τις επιθυμίες τους, απευθύνονται στην κοινότητα με ένα δυνατό πρόσωπο, διεκδικώντας ίση μεταχείριση.

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΟΙ ΞΕΝΩΝΕΣ
Ανταποκρινόμενο το Ψ.Ν.Κ. στο κάλεσμα των καιρών, πρωτοστάτησε στη δημιουργία ξενώνων, πρώτο βήμα για την αποασυλοποίηση. 0 ξενώνας είναι ο διάδρομος που ενώνει τα παρασκήνια, με τη σκηνή της καθημερινότητας.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΩΝΕΣ
Στα μέσα του 18ου αιώνα υιοθετήθηκε η έννοια του ασύλου για την προστασία ατόμων με ανάγκες, τα οποία δεν διέθεταν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις διαπροσωπικές και κοινωνικές συγκρούσεις.
Η ελληνική λέξη "άσυλο " με "α" στερητικό συν "σύλη", που σημαίνει βλάβη, φθορά, αρπαγή, μεταγράφηκε με τον καιρό, στην περίπτωση των ψυχικά πασχόντων, σε χώρο περιφραγμένο, επιτηρούμενο, που παρέχει τροφή, νοσηλεία και στέγη και που απορρίπτει την είσοδο σε αυτό, ατόμων που επιβουλεύονται την ασφάλεια, των μέσα, και το αντίστροφο.
Με την πάροδο του χρόνου το "αντίστροφο" πήρε την κυρίαρχη μορφή του όρου. Οι μέσα κατέληξαν ανασφαλείς απο τον εαυτό τους και τον μικρόκοσμο που διαβίωναν...
Η πρόοδος του πολιτισμού και η κουλτούρα, επέτρεψαν στη νόηση να αντιληφθεί το παράλογο της προστασίας μέσω ασύλου. Έτσι μέσα απο ευαισθητοποιημένους φορείς, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την αντίστροφη μέτρηση.
Γκρεμίσματα των τειχών και σταδιακή επανένταξη.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

  • Οι ένοικοι
  • Η θεραπευτική ομάδα
  • Η κοινότητα

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Δουλεύουμε στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ), Κέρκυρα" Νέοι Ορίζοντες" (ως ομάδα κηπουρικής) καθώς και στην ελεύθερη αγορά.

ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ;
Ζούμε στο σπίτι μας, μαγειρεύουμε, ζωγραφίζουμε, γράφουμε, τσακωνόμαστε, πάμε βόλτες...

"...οι ήρωες μας επαληθεύουν τη θεωρία του ντόμινο απ'την ανάποδη. Στηρίζονται ο ένας στον άλλον κι ωστόσο, αντί να πέφτουν ο ένας πίσω απ'τον άλλον, καταφέρνουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Και αυτό ονομάζεται... ΑΓΑΠΗ"

Άννα Γκαβάλντα

Ξενώνας Θινάλι
Αχαράβη, Κέρκυρα ΤΚ 49081
τηλ.: 26630 63967, fax: 26610 63963
e-mail: thinali@psynk.ondsl.gr