ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΕΡΑΣ
άρχισε να λειτουργεί το 1992 σαν ανοικτό τμήμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας αποτελώντας ενδιάμεση δομή μεταξύ της κλειστής νοσηλείας και των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, Έκτοτε μέσα από δυναμικές διαδικασίες σε πολλούς και παράλληλους τομείς, έφτασε σήμερα να ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο του, καθώς λειτουργεί θεραπευτικά συνδυάζοντας ψυχοθεραπευτικές, βιολογικές, και κοινωνικοθεραπευτικές προσεγγίσεις, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο εξυπηρετεί ρεαλιστικούς στόχους, από την αντιμετώπιση της ψυχοπαθολογίας των θεραπευόμενων μέχρι την τελική επαγγελματική και κοινωνική τους επανένταξη.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Ψυχοθεραπείας
Έχει σαν στόχο την ενδυνάμωση του «εγώ» των ασθενών και την υποστήριξη τους, δρα θεραπευτικά μέσω των εξής παραγόντων: ενστάλαξη ελπίδας, καθολικότητα, αλτρουισμό, διορθωτική επανάληψη της πρωταρχικής οικογενειακής ομάδας, ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων -τεχνικών, μιμητική συμπεριφορά, διαπροσωπική μάθηση, ομαδική συνεκτικότητα, κάθαρση.
Ατομικές Συνεδρίες
Σαν συμπληρωματική ψυχοθεραπευτική διαδικασία, ανάλογα με τις ανάγκες των μελών.
Δραματοθεραπείας
Έχει σαν στόχο, την'αλλαγή μέσα από τις διαδικασίες του θεάτρου. Χρησιμοποιεί τη δυναμική της ομάδας για να δώσει τη δυνατότητα στους θεραπευόμενους να εκφράσουν και να επεξεργαστούν τα προβλήματα τους, καθώς και να διατηρήσουν την ψυχική τους ισορροπία.
Ομάδα Μουσικού Παιχνιδιού
Ενθαρρύνει την επικοινωνία και την έκφραση συναισθημάτων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες της μουσικής (αφή, όραση, κίνηση, μουσικά όργανα). Με αυτή την έννοια η αγωγή μέσω της μουσικής είναι πραγματικά θεραπευτική.
Εργοθεραπείας
Έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της λειτουργικότητας σε καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών, διαχείριση χρημάτων, αξιοποίηση ελεύθεροι χρόνου και ανάπτυξη ικανοτήτων εργασίας.
Παραμυθιού/Ζωγραφικής
Διαχείριση ασυνείδητων εντάσεων μέσω της προβολής προσωπικών βιωμάτων και της ταύτισης που μπορεί να προκύψει μέσα από το παραμύθι και την ζωγραφική.
Επικοινωνίας
Κύριος στόχος είναι η καλιέργεια και ανάπτυξητων κοινωνικών και γνωσιακών ικανοτήτων που έχουν επηρεαστεί από την ψυχική νόσο.
Μαγειρικής
Μέσα από κλίμα συνεργασίας, επιδιώκεται η βελτίωση δεξιοτήτων και η προετοιμασία των μελών για αυτόνομη διαβίωση.
Επικαιρότητας
Μέσω συζήτησης διαφόρων άρθρων ή κειμένων επιδιώκεται ο προβληματισμός και η ευαισθητοποίηση των μελών για τα κοινωνικά δρώμενα.
Φυσικοθεραπείας
Σκοπός της φυσικοθεραπείας είναι η αντιμετώπιση ορθοπεδικών και νευρολογικών δυσλειτουργιών. Το άτομο αντιμετωπίζεται ως σύνολο και παράλληλα με την αναχαίτιση των κινητικών προβλημάτων ή του πόνου βελτιώνεται η διάθεση του και κατ' επέκταση η γενική του εικόνα.
Γυμναστικής
Στόχος είναι η αντιμετώπιση της αδράνειας και η μείωση της ψυχικής και σωματικής έντασης.
Συναντήσεις με Οικογένειες
Έχουν σαν στόχο τη διορθωτική παρέμβαση στην οικογένεια του θεραπευόμενου.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Νοσοκομείο Ημέρας απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18-65 ετών με μείζονες ψυχικές διαταραχές.
Χρόνος παραμονής 1 έως και 1 1/2 έτος με διατήρηση της πυρηνικής ομάδας. Οι θεραπευόμενοι έχουν υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον και διαμένουν στο σπίτι τους.
Μετά από συνέντευξη εκτίμησης του υποψήφιου θεραπευμένου από τη θεραπευτική ομάδα και επαφή με μέλη της οικογένειας του, το άτομο αποδέχεται το " θεραπευτικό συμβόλαιο".

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  • Πρόληψη
  • Έγκαιρη διάγνωση
  • Θεραπευτική Αντιμετώπιση τόσο των ελαφρών/ήπιων μορφών ψυχικής δυσκολίας όσο και των περισσότερο σοβαρών περιπτώσεων όπου απαιτείται
  • Συστηματική Παρακολούθηση
  • Συνέχεια της Φροντίδας
  • Ενημέρωση - διαφώτιση πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
Το ταξίδι της μετάβασης του ψυχικά ασθενούς από την «κλινική νοσηλεία» στο ψυχιατρικό τμήμα μέχρι την οικογένεια και την κοινότητα, ομαλοποιείται μέσα από την ημερήσια νοσηλεία που του παρέχεται στο Νοσοκομείο Ημέρας.
Είναι μια ολιστική προσέγγιση που αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν μία συνολική βιοψυχοκοινωνική οντότητα βοηθώντας και ενθαρρύνοντας την ανακάλυψη του βασικού Εαυτού, παράλληλα την αύξηση της αυτοεκτίμησης, τη σταθερότητα του συναισθήματος και την αποδοχή της ασθένειας κινητοποιώντας τις ικανότητες και δυνάμεις του ασθενούς. Το Νοσοκομείο Ημέρας προσφέρει ένα κατάλληλο πρόγραμμα για την κοινωνικοποίηση, δραστηριοποίηση και προετοιμασία για εργασία των συμμετεχόντων.

Νοσοκομείο Ημέρας
Μ. Μεθοδίου & Κολοκοτρώνη, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
τηλ.: 26613 61150
e-mail: dayhospital@psynk.ondsl.gr